Nagyobb ingatlanokba is találhatsz praktikus fűtési rendszert

Mivel ingatlanokkal foglalkozom, nagyon sok mindennel kapcsolatban tájékozottnak kell lennem. Nemcsak a magával a pénzügyi dolgokkal és az ingatlanpiaci helyzettel. Az ingatlanokkal kapcsolatban sem elég az, ha tudok beszélni egy épület elhelyezkedésének előnyeiről, valamint hogy mekkora annak az alapterülete, és milyen típusú vállalkozásokhoz lenne az megfelelő.

Sokszor előfordul, hogy a potenciális vásárlók egyéb paramétereket is tudni akarnak az épületről, nekem meg tudnom kell a kérdéseikre válaszolni. Manapság fontos szempont az is, hogy egy házban milyenek a műszaki feltételek, mennyire gazdaságosan üzemeltethető. Sok embernek ezen túl fontosak még a környezetvédelmi szempontok is, hogy az épület lehetőleg minél “zöldebb” legyen, ne használjon túl sok energiaforrást.

Ebből a szempontból fontos az is, hogy milyen valaminek a fűtési rendszere. Ma már ilyen téren is sokkféle lehetőség közül választhatunk, és egyre-másra rukkolnak elő az újabb rendszerekkel. Bevallom, ez nekem idáig elég nagy fehér folt volt, amikor egy vásárló erről kérdezett engem, nem is tudtam mit felelni. Ezért elhatároztam, hogy legközelebb jobban odafigyelek a fűtési dolgokra is.

A legutóbb például egy eladásra kínált épületben jártam, aminek éppen a fűtési rendszerét szerelték be. Ha már éppen ott voltam, ki is kérdeztem a csapat vezetőjét, hogy mi ez a rendszer, amivel dolgoznak. A szakember azt mondta, hogy éppen fan coil klímát szerelnek be.

Bevallom, én még sosem hallottam a fan coil fűtési rendszerekről, de úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen. Ez nem tartozik a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé, ezért sokan nem is ismerik, pedig sok előnye van.

Ha megnézzük némelyik ilyen készüléket eléggé hasonlít egy modern radiátorra, pedig ez egész más, és a sima radiátoroknál sokkal többet tud. Egy egyszerű radiátor ugye csak fűteni képes, és aki távfűtéses lakásban lakik ott sem tudja szabályozni a hőmérsékletet. Legföljebb el tudja zárni a radiátort, ha nagyon melegnek érzi már, de túl sok más lehetősége nincs. A fan coil készülékek abból a szempontból tudnak ez utóbbiaknál sokkal többet, hogy ezek a fűtés mellett hűteni is tudnak. Tehát egész évben használhatjuk őket, nyáron ha nagyon meleg van, és télen a legnagyobb hidegekben is. Tehát egy készülékben megkapunk két funkciót is, ezért praktikus és költséghatékony is, hisz nem kell két külön rendszer kiépítésére költetnünk, nem kell külön megvennünk például egy radiátort és egy klíma berendezést. Ezekhez persze külön szerelőt is kellene hívni, és a szerelésük meg a karbantartásuk is két különböző szakember dolga. Ha nem szeretnénk ezekkel külön vesződni, akkor a fan coil egy jó alternatíva.

Nekem az első kérdésem mégis az volt ezzel kapcsolatban, hogy mégis hogyan is képes egyszerre ez a készülék hűteni és fűteni is? Nekem ez nehezen tűnt megvalósíthatónak. Ahogy hallottam a szakembertől, lényegében ezek annyiban is hasonlítanak a radiátorokhoz, hogy víz kering bennük, de azon túl van bennük ventilátor is, ami a hőelosztásért felel, és ez ventilátor az, ami áramoltatja a levegőt a helyiségbe.

A hőelosztást amúgy még a felületén kialakított barázdák is hatékonyabbá teszik. Mindezek miatt a készülékben keringetett vizet, amivel tulajdonképpen melegítjük a szobát, nem is kell olyan magas hőmérsékletre felfűteni, mint egy hagyományos radiátorban. Ezzel energiát is spórolunk.

Mivel ez egy komplexebb szerkezet, ezért nem meglepő, hogy több is kerül, mint egy sima radiátor. Viszont ahogy az előbb írtam, ezek nem csak egy funkcióra, a fűtésre képesek, hanem velük kiválhatjuk a klímákat is. Amiből egyébként szintén többet is meg kell venni egy nagyobb ház esetén. Viszont hiába drágább maga a készülék, a beépítési költsége nem magasabb, mint a hagyományos radiátorok esetében. Arra viszont ügyelni kell, hogy az ember olyan szakemberrel végeztesse a beszerelést, aki ért hozzá, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket a jövőben. De mivel ez a típusú készülék is kezd egyre ismertebbé válni, szakembert sem nehéz találni hozzá, aki megbízhatóan el tudja végezni az ezzel kapcsolatos munkákat.

Aki esetleg utólag szereltetné be, annak sem kell aggódnia, hisz nem kell hozzá szétverni a házat, nem túl bonyolult feladat ennek a kivitelezése sem. És ha valaki irodában szánja a fan coil rendszert, ahol esetleg ügyfelek is megfordulnak, még az is pozitívum lehet, hogy ezek a készülékek már nem azok a nagy és ormótlan modellek, amiket évtizedekkel korábban építettek be. Ezek a rendszerek már nem foglalnak nagy helyet, és modern vonalvezetésűek, így nem rontják el a szoba összképét.

Mivel ventilátor is van benne, a másik aggodalmam a volt, hogy talán majd hangos lesz a fan coil üzemeltetése, mint a régi klímák esetében, de ez egyáltalán nincs így. Irodákba is lehet szereltetni, nem kell attól tartani, hogy a működése zavarni fogja a munkát.

Egyedi esetekben szükség lehet arra is, hogy mi válasszuk meg, milyen helyiségekben akarunk fűteni, és milyen szobában akarunk hűteni. A fan coil rendszerrel erre is van lehetőség. Van ugyanis két csöves és négy csöves változata is, ami pont ezt tudja. A két csövesben ugyanis 1 db hőcserélő van, de a négy csöves változatban meg 2 db. Ez utóbbi azt jelenti, hogy van külön hőcserélő a hideg és külön a meleg víz számára is, vagyis helyiségenként meg lehet azt választani, hogy hol akarunk fűteni és hűteni. Ez utóbbi változat nyilván olcsóbb, de ha valakinek egyedi igényei vannak, akkor megéri ezt választani. Valamint vannak ipari fan coil berendezések is, amiknek még nagyobb a hűtő és fűtő teljesítménye.

Ennyi információt hallva már én is meggyőződhettem arról, hogy a fan coil klíma otthoni és professzionális felhasználás estén is rengeteg előnnyel rendelkezik. Elégedett voltam magammal, hogy utánakérdeztem a dolognak, mert a következő ügyféllel már én is sokkal tájékozottabban tudok beszélni a fűtési és hűtési rendszerek előnyeiről.