Kozmetikumok tengerében

Neked vannak olyan kozmetikumaid, melyek már beváltak, vagy még mindig keresed az igazit?Vagy esetleg Te is azzal a problémával nézel szembe időről időre, hogy, egy ideig úgy tűnik, mintha megtaláltad volna a leginkább a bőrödhöz igazodó kozmetikumokat, aztán egy idő múlva sokkal többet ártanak a bőrödnek, mint használnak? Bevallom Neked őszintén, hogy ha nem lennének a natúr kozmetikumok, én már feladtam volna a keresgélést. Olyan sok felesleges méreganyag van a mai kozmetikumokban, melyek az érzékeny bőrűeket teljesen tönkreteszik. Ezért, amikor csak tehetem, mindig a tökéletes, megfelelő ellenőrzés alatt készített natúr kozmetikumok közül választok.

Nem volt ez sajnos mindig így, és gyakran szenvedtem is az egyéb krémek és arcmosók káros hatásaitól. Főleg akkor, hogy ha nem is voltam éppen olyan steril környezetben, ahol a pórusok nyitottsága ne okozott volna problémát. Általában rengeteg fesztiválon, füstös kocsmában vagy éppen mindenféle emberrel teli, szűk helyeken is megfordulok a zenei pálya miatt, melyhez némileg egyértelműen társul a folyamatos kialvatlanság és megviseltség, így magas szinten ki vagyok téve a bőrproblémák előfordulásának. Mindig van nálam egy-két instant tisztálkodásra szánt kozmetikum, törlőkendők, fertőtlenítők, ilyesmik, de sajnos nem mindig olyan a helyzet, hogy ezeket jól lehessen használni. Arról nem is beszélve, hogy rengetegszer magamnak keresem a bajt.

Értem ezalatt azt, hogy nem elég, hogy az életem nagy részét a fent részletezett körülmények közt töltöm a koncertek, bulik és turnék okán, még a maradék szabadidőmben is keresem a bajt. Vegyük például azt a nyarat, amikor nagyjából három szabad hetem lett volna, melyet pihenéssel, kikapcsolódással, feltöltődéssel tölthettem volna, távol minden stressz forrástól és megszabadulva minden problémától. Ehelyett egy kedves barátomnak segítettem hazaköltözni Hollandiából, és segíteni, hogy az élete helyrerázódjon oly sok év távollét után.

Hogy nem hangzik túl megerőltető feladatnak? Hát valóban nem lett volna az, ha minden flottul megy, de sajnos már a hazaköltözés oka is egy szomorú probléma volt. Tibinek, a barátomnak meghaltak a szülei, így örökölt egy viszonylag nagy lakást, melyet nem tudott és nem is akart kiadni, így inkább úgy döntött, hogy hazaköltözik Hollandiából, rendbe teszi a lakást, és aztán adja ki, így sokkal jobban járhat a későbbiekben. Igen ám, csak azzal nem számolt, hogy tényleg van a lakással munka, ráadásul sem ő, sem én nem értünk az ingatlanok felújításához. Egyre nehezedett a szituáció, arról nem is beszélve, hogy Tibi még nálam is makacsabb, így nem kevés munkaórámba telt, mire meg tudtam győzni, hogy a megfelelő szakemberek bevonása nélkül bizony nem tudjuk elvégezni a szükséges munkálatokat.

A végén már majdnem minden munkálathoz szakértői segítséget kértünk, de alapvetően egy kellemes két hetes ingatlan felújítási projekten mentünk keresztül együtt. Leginkább a régi vakolatok és burkolatok bontását élveztem, ott aztán kiadhattam magamból azt a rengeteg felgyülemlett stresszt. Nagyon jó volt a parkettét kalapáccsal felbontani, sőt amikor a falról a vakolatot verhettem le, azt még inkább élveztem. Mondanom sem kell, hogy ezzel egyedül voltam, az arcbőröm ugyanis nem rajongott ezekért a munkálatokért. Egész nap az amúgy is poros, koszos környezetben, és most még ez is. Teljesen kiakadt szegény bőröm, és utána még hetekig tartott, mire rendbe tudtam szedni. Akkor találtam meg egyébként életem legjobb natúr kozmetikum családját, melyet azóta is rendszeresen használok. Azóta is hálás vagyok az orvosomnak, hogy ezt tanácsolta, illetve magamnak is, hogy végre elfogadtam valakinek a tanácsát, és nem a saját meggyőződésem szerint jártam el.

Soha többet nem vagyok hajlandó sem vakolatot, sem burkolatot bontani, még a falfestést is meggondolom kétszer, mielőtt belevágok, de az biztos, hogy legalább ennyire ellenezem most már a nem natúr kozmetikumok használatát. Próbáljatok ki csak egyet, és érezni fogjátok a különbséget!