Egy magánnyomozó lakást vesz

A foglalkozásomat tekintve ingatlan ügynök vagyok.  Nem olyan rég szálltam be a bizniszbe a lakás piac szárnyalása miatt leginkább, de nem mondhatnám, hogy megbántam a döntést. A jó kereset mellett szeretek emberekkel foglalkozni, mert amellett, hogy segíteni is tudok nekik, hogy megszerezzék álmaik otthonát, még érdekes emberekkel is megismerkedhetek. A legutóbb egy kifejezetten ritka foglalkozást űző úriembernek segítettem a választásban, és rendkívül sokat beszélgettünk a munkájával kapcsolatban, amiért nagyon hálás vagyok, mert rengeteg új információval lettem gazdagabb, amit egyébként valószínűleg sosem tudtam volna meg.

Aki olvasta a cikk címét, az nyilván sejti már, hogy egy magánnyomozóról lesz szó, ő volt az, aki megosztott velem ezt-azt a szakmájával kapcsolatban. Először arra voltam kíváncsi, hogy állnak ma a magánnyomozó árak Budapesten. Az elmondottak alapján meglepően olcsón vállalnak munkákat. Persze ez mindig függ attól is, hogy milyen maga a megbízás. Általában személyre szóló ajánlatot készítenek mindenkinek, attól függően, hogy mik az igények és mik a körülmények. Az egyik legköltségesebb megbízás a követéses figyelés. Ez sokszor kerül elő, mivel több olyan felkérés is érkezik, ahol egy- egy ember mindennapi tevékenységét kell figyelemmel kísérni valamilyen oknál fogva. Általában a megcsalás felderítése az ok, de lehet ez valamilyen üzleti érdekű információ megszerzésére irányuló szándék is. Azért ez a legköltségesebb,. mert egy ember állandó megfigyeléséhez, több ember szükséges, ráadásul mindezt úgy kell végrehajtani, hogy a célszemély ne vegye észre, hogy mi zajlik körülötte. Ráadásul a feladatok összehangolása is komoly szakértelmet kíván, és az anyagi erősforrásoknak sem szabad, hogy híja legyen, ha ilyen ügyről van szó, különben könnyen sikertelen lehet az akció. A megszerezni kívánt információknak ugyanis jogi értelemben véve is bizonyító erejűnek kell lennie, így nem elég annyi, hogy valaki látta, hogy bement a házba ahol egy másik nő él. Ehhez még hozzá jön az is, hogy az ominózus félre lépés általában nem minden egyes nap történik meg, hanem van, amikor csak havonta egyszer. Emiatt persze magának a nyomozásnak az ideje is elnyúlik.

Kérdeztem azt is, hogy melyik fajta megbízást szereti a legjobban. Azt mondta, hogy arra is fel lehet fogadni őket, hogy azt állapítsák meg, hogy nem követi-e valaki az ügyfelet, vagy nem figyelik –e a célszemélyt. Azért ez a kedvence, mert számára ez hordozza a legtöbb izgalmat. Részben sosem laposodik el, mint egy sima követéses figyelés, amikor a megfigyelt ember egy órán át ebédel, vagy hasonló dolgot csinál, hiszen a követők felfedezése bármelyi pillanatban megtörténhet, azok folyamatosan ott vannak. Másrészről szakmai kihívást is jelent, hiszen valószínűleg egy másik magánnyomozó eszén kell túljárnia a siker érdekében. Minden ilyen sikert egy kicsit presztízs értékűnek is tart, hiszen ezzel bizonyíthatja rátermettségét, és ügyességét a többi kollégával, vagy a konkurenciával szemben. Az is közre játszik még a választásában, hogy ez viszonylag ritka feladat, így nehezebben unja meg az ember, mindig több újdonsággal szolgál, mint a hétköznapibb megbízások.

A mindennapibb feladatok inkább a bizonyítékgyűjtés körül forognak. Egy- egy tárgyalás során, ha valamelyik fél nem elégedett a rendőrség munkájával, akkor gyakran fogadnak fel magán detektíveket, hogy ők gyűjtsenek bizonyítékokat a saját álláspontjuk alátámasztásához. Persze gyakori a válóperek esetén, hogy eltitkolni kívánt vagyon után kutatnak, de a cégek részéről is sok megbízást kapnak, hogy konkurens cégek anyagi helyzetét derítsék ki.

Az egyik legritkább feladat még, a beosztottak megbízhatóságának az ellenőrzése. Bár akkor, amikor erről mesélt, hozzá tette, hogy valószínűleg azért van ez így, mert a legtöbb ember nem is tudja, hogy ilyen feladat is létezik. Pedig nagyon sok olyan munkás bukott már le így, aki komoly károkat tudott volna okozni az adott vállalatnak, ha nem találják meg időben.

Ezek az információk valószínűleg hozzám sem jutottak volna el, ha nem botlok bele egy ilyen ritka szakemberbe. Ráadásul amellett, hogy pénzt kerestem a vele való üzletelésből, még neki is tudtam segíteni, és lett egy jó fej ismerősöm is, akit rá tudok állítani ezen túl azokra, akik engem figyelnek. El hát a kezekkel és a szemekkel, mert magánnyomozó van az ismeretségi körömben és nem félek használni.