Digitális, virtuális ingatlanok

Vajon el fog jönni az az idő, amikor az ingatlanügynököd nem hús-vér ember lesz, hanem egy mesterséges intelligencia? Persze még korántsem ennyire fejlett a technológia, ám az simán előfordulhat ma, hogy egyfelől egy ingatlanközvetítő cég vps bérlés révén üzemelteti a weblapját, hiszen az általános weblapkezelésnél egyébként ez egy gyorsabb, rövidebb válaszidővel rendelkező megoldás. Az ingatlanközvetítő cég bérel egy digitális ingatlant. Érdekes szemszög, nem? Végül is a bérelt szerver az egy digitális ingatlan, digitális albérlet, vagy raktár.

És eközben másfelől ugyanennek a szerverrendszernek egy másik részét egy olyan mesterséges intelligencia bérelheti, kvázi lakótárs, vagy szomszéd, amit éppen betanítanak arra, hogy az ingatlanhirdetések különböző tulajdonságait csoportosítsa, és kérdés, illetve részletek megadása után képes legyen választani egy ingatlant, ami a kéréseknek megfelel. Ez igazából algoritmusok helyes megírását igényli. Csak ma számtalan botot alkalmaznak az interneten arra, hogy figyeljék, te hogyan mire kattintasz, mi érdekel téged, mi nem, milyenek az internetezési szokásaid, stb., nem véletlenül esett meg a közelmúltban a GDPR botrány, az adatgyűjtés a kereskedelem 21. századi fejőstehene, ebből és a hirdetésekből él a Facebook és számtalan egyéb oldal. Természetesen ezek a botok nem önálló, tanulásra képes programok, hanem előre megírt olyan algoritmusok, amik azt csinálják és úgy, ahogyan mondod nekik, a jelenleg használt AI-knál egyszerűbbek.

Szóval ez a fent említett kettős dolog simán előfordulhat ma már a világon, hiszen a vps bérlés egyik fő funkciója nem végleges programok tesztelése is lehet.

Még az is megeshet amúgy, hogy a konkurens ingatlanközvetítő cégek weblapjai mind igazából egy épületben lévő szerveren futnak, egy házban laknak, és nem is tudnak egymásról. Mert ha vps-t bérelsz, akkor az olyan, mintha kibérelnél egy raktárt, amihez csak neked van hozzáférésed, senki másnak, saját zárt virtuális ingatlanod van, és nem látod, hogy a melletted lévő helyiségben kik vannak, és ők sem látnak téged. Tehát elméletben ez is lehetséges. Persze ezek csak ártatlan kis elmélkedések, és az internet folyójában korántsem így néznek ki, de akkor is vicces belegondolni.
Digitális ingatlan is létezik már. Már annyi mindent tárolunk ezeken a szervereken, vajon mi lesz a következő dolog, amit digitalizálni fogunk? Neked van tipped?