Bérlőként is lehet lakásbiztosításod

Ingatlanközvetítőként az ember nem kifejezetten csak azzal foglalkozik, hogy egy eladó lakásnak megtalálja a legideálisabb vevőt, bérlőt, illetve fordítva, hogy az otthonukat keresgélők számára a tökéletes, vagy azt megközelítő lakhelyet fellelje – számos élethelyzettel, egyedi problémával találkozunk. Aki egy új városba érkezik, gyakran annyira elveszett, hogy mi vagyunk számára az egyetlen fix pont, így akár olyan témában is a segítségünket, tanácsunkat kéri, ami nem feltétlenül a mi szakterületünk. Hasonló a helyzet azokkal is, akik először lesznek egy ingatlan tulajdonosai vagy bérlői – rengeteg kérdőjel van bennük, melyeket én személy szerint mindig igyekszem megválaszolni, mert jártam már a cipőjükben, azaz voltam a másik oldalon is, így tudom, milyen ijesztő is lehet az ügyintézés, ha az ember számára járatlan útról van szó.

Nemrég például az egyik ügyfelem abban kérte a tanácsomat, hogy bérlőként tud-e valamilyen módon lakásbiztosítást kötni. Mivel nem először merült fel ez a kérdés, szerencsére érdemi válasszal szolgálhattam neki. Azt javasoltam, nézzen körül a https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon, mert itt széles körű tájékoztatást kaphat az alapvető kérdéseire, de azért próbáltam neki összefoglalni azt is, hogy bérlőként milyen lehetőségei vannak.

Mivel mi közvetítettük ki az ingatlant, fel tudtam venni a kapcsolatot a tulajdonossal, aki elmondta, hogy javasolja a bérlőnek az ingóságai biztosítását. Így egy ilyen konstrukciót kellett keresnünk. A tájékozódáshoz segítséget jelentett számunkra az online kalkulátor, mely már az elején feltüntette azokat az alapkockázatokat, melyekre vonatkozóan érvényes a biztosítás. Mivel a leendő bérlőt nem csak az itt felsoroltak, hanem pl. a besurranások, lopások is érinthetik, érdeklődéssel olvastuk tovább a lehetőségeket.

Örömmel láttuk, hogy beállítható a „csak ingóság” biztosítása is, s a kiegészítő opciók közt is találtunk figyelemre méltóakat, pl. a kisállat-biztosítás, mely a leendő bérlőt kifejezetten érdekelte, hiszen két kistestű kutyája is van, akiket magával fog vinni a bérleménybe. A kalkulációhoz relatíve sok adatra volt szükség a lakást illetően, de szerencsére ezekkel mind rendelkeztem, hiszen korábban, a hirdetés elkészítéséhez is szükségesek voltak. Az ügyfél nem győzött hálálkodni, hogy ennyi mindenben tudtam neki segíteni. Igazából nem volt nagy fáradság ez a részemről, a kalkulátor nagyon logikusan működött.

Nem is gondoltam, hogy külön lehet biztosítani pl. ékszereket, de erre is van lehetőség, bár ezzel az érintett nem kívánt élni, de azért jó tudni, hogy a családi örökséget ilyen módon is biztonságban lehet tudni. Némi böngészés, olvasgatás és tanakodás után végül is sikerült megtalálnunk a lehető legjobb megoldást, aminek mindketten nagyon örültünk. Az ügyfelem elégedett volt azzal a kalkulációval, amire jutottunk, de még kicsit tartott attól, hogy esetleg nem elég gördülékeny az ügyintézés addig, amíg megszületik a biztosítási szerződés, s majd esetleg utána is lehetnek problémák, pl. lassan áll rendelkezésre az összeg egy káreseményt követően.

Úgy gondolom, jogosak az ilyen kérdésfeltevések is, de szerencsére a https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon olvastam néhány véleményt is, s ezek nagyon megnyugtattak, mivel abszolút pozitív képet alakítottak ki a cégről. Miután ezeket is átnéztük közösen, azt mondta, megfelel neki, ha rajtuk keresztül bonyolítja ezt az ügyet a továbbiakban. Örülök, hogy segíthettem neki – s persze nekem sem jön rosszul, hogy kicsit elmélyedtem ezekben a lehetőségekben, ki tudja, mikor lesz legközelebb szükségem ezekre az információkra. Arra azért felhívtam a figyelmét, hogy a szerződés tartalmát mindenképpen egyeztesse a lakás tulajdonosával is, mondta, hogy ennél mi sem természetesebb. Készséges és rugalmas embernek ismertem meg a bérbeadót is, szóval összességében azt hiszem, nem lesz gond se kettejük egyeztetésével, se a biztosítással.