Amikor a főbérlő nem képes tiszta fejjel gondolkodni.

Az egyik rokonom ingatlan közvetítéssel foglalkozik. Sok mindent lát, és gyakran félnapokat tölt egy-egy ügyfélnél, akiknél lakást vesz fel. Nem mindig a szakmai kérdések miatt, hanem sokszor azért, mert végighallgat mindenkit, és minden történetet. Minden háznak minden lakásnak egyedi története van, amely segíti az ingatlanost jobban megismerni az ott lakókat, és amellyel talán könnyebben találja meg azt a leendő vevőt, akihez jobban illik az adott ingatlan.

furdőszobával kapcsolatbanAzonban az ingatlanos szakma nem túl népszerű mostanában. Sokat hígult a szakma, és szinte mindenki űzheti ezt a foglalkozást bármilyen szűrő nélkül. Ezért sokan képtelenek értelmezni a jogszabályokat, odafigyelni az ügyfél minden igényére és kapocsnak lenni az eladó és a vásárló között, holott az ügyfél azért fizet, hogy minden zökkenőmentesen lezajlódjon, a lakáshirdetés feladásától a vételi díj átutalásáig. Sokan már ezért nem bíznak meg ingatlanost, hiszen úgy érzik, hogy az átlagosan bevett két százalék plusz általános forgalmi adóért cserébe nem kapnak teljes körű és minőségi szolgáltatást. Holott egy jó ingatlanos nagymértékben megkönnyíti az ingatlan eladását, nem pedig nehezíti azt.

Vegyünk példának egy 40 négyzetméteres lakást, amely még nagyszüleink lakása volt. Ha valaki igazán jó üzletet szeretne csinálni, akkor eladás előtt még felújítja és modernizálja azt. A felújítás megkezdése előtt minden esetben érdemes kikérni ingatlanosunk észrevételeit, hiszen Ő tudja, hogy az aktuális vásárlói körének mik az igényei, és mit szeretnének látni leendő otthonukban, amely akár több millió forinttal is növelheti az árat. Ilyenek például az ötletek, amik a fürdőszobával kapcsolatban kerülnek megállapításra, és amelyek nem csak abban adhatnak tanácsot, hogy milyen páravédelemmel és vízszigeteléssel készüljünk, hanem rámutathat azokra a design elemekre is, amelyekkel vevő centrikusabbá válik a szoba. Ugyan ez a helyzet a konyha illetve a hálószoba terén is. A konyhai eszközöket sokszor viszi magával az eladó, pedig értékes tízezreket lehet felárként felszámítani a szagelszívóért és a hűtőszekrényért is, ami nem feltétlenül fog passzolni a másik lakásba.

Sok esetben pedig nem az ingatlanos hibázik. Rengeteget taktikáznak azon az eladók, hogy egy lakást több cégnek is odaadnak, hogy hirdessék, mert nem hajlandóak kizárólagos szerződést aláírni. Ennek eredménye, hogy ugyan az a hirdetés más összegekkel szerepel az interneten, és ha érkezik komoly érdeklődő a drágább hirdetésre, első dolga lesz az olcsóbbra hivatkozva alkudni. És itt több millió forintos árkülönbözetekről beszélünk, amely komoly tényező az eladónak, és persze az ingatlanosnak sem mindegy, hiszen a jutaléka a végső árból lesz levonva. A másik problémát pedig a túlárazás jelenti. Mivel a lakásvásárlásnak kedvező gazdasági trendeket vezettek be nem túl rég, ezért az új vásárlások száma megnőtt, és túl kereslet lépett fel a piacon. Ezért az eladók elkezdték elképzelhetetlen gyorsasággal felemelni a négyzetméter árakat, ezzel pedig komoly gazdasági lavinát indítottak el. A probléma nem ott van, hogy a piac megpróbál alkalmazkodni a kereslethez, és ezáltal emeli az árakat, hanem ott, hogy féktelenül teszi mindezt. Ha egy 30 négyzetméteres lakás tulajdonosa úgy dönt, hogy a környéken ezek a lakások érnek húsz millió forintot, akkor ő azt teljesen szeretné megkapni, tehát rátesz még pár lapáttal a kért összegre. Így a húsz millió forint helyett elkezd számolni és lesz 22 millió az összeg az ingatlanos díja miatt, de ezt növeli 24 millióra az adók miatt, és végül talán meghirdeti 26 millióért, mert az emberek úgy is alkudnak. Ezzel a hozzáállással a lakását ugyan nem tudja eladni, de azt eléri, hogy a legdrágább ingatlanok közé kerüljön, illetve, hogy a környék összes lakástulajdonosa az ő számítását vegye alapul. Ebből következik, hogy indokolatlanul túlárazott, eladhatatlan lakásokkal találkozik a közvetítő.

Összegezve az ingatlanos tényleg segíthet a lakás eladásában ötletekkel, és versenyképes szakértői elemzésekkel. Tény, hogy ha nem jó szakembert találunk, akkor származhat bajunk az értékesítés során. Javasoljuk, hogy mindig keressünk megbízható és jó nevű ingatlanost!